Pod sdružením Svéhlaví můžete od letošního roku potkávat čtyři moravská vinařství – Tři Čtvrtě, Donatus, Michal Kacetl a víno Frlausovi. Čtyři vinařství, svéhlavý přístup k vínu a hlavně zábava. Taková je charakteristika neformálního sdružení vinařů Svéhlaví. O tom, jaký je jejich přístup k vínu a proč se sdružili, jsme si povídali s Josefem Leisserem z vinařství Donatus.

Proč Svéhlaví?

Název Svéhlaví má několik rovin. První rovina je nasnadě. Máme svoje vinice, takže máme i svoje hlavy, každé ze čtyř vinařství aspoň kousek.

Pak jsme svéhlaví ve smyslu tvrdohlaví. Ve všech vinařství totiž jdeme proti něčemu – buď proti generaci před námi, třeba už jen tím, že na rozdíl od našich otců chceme dělat sušší vína, ale také chceme jít lehce proti tomu, co se teď pojímá jako obecný mainstreamový pojem víno. Jdeme spíš naturálnějším směrem, chceme dělat vína na nižší síře a na sudech. A nechceme se omezovat označením jako mladí, staří, velcí nebo malí.

Jak jste se potkali a proč jste se sdružili?

Ze tří čtvrtin jsme ze Znojemska, kde jsme se potkávali na různých degustacích a při pracovních příležitostech. V Brně pak sdružuje vínomilce náš člen Peter Michalík na svých degustacích, kde jsme se také scházeli a dál scházíme. Svéhlavé jsme založili letos, ale jinak se známe tři až pět let.

Sdružili jsme se právě proto, že jsme se začali zajímat o podobný styl vína a v docela podobném čase jsme se spřátelili. Chceme se společně profesionalizovat a podporovat. To se nám bude hodit třeba při účasti na festivalech, abychom nejeli jen za jedno vinařství, ale mohli mít širší nabídku vín. Sedí nám totiž navzájem styl vín, co děláme. Nemáme ale ani problém si vína navzájem zkritizovat. Odkaz na originalní článek najdetze zde